1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,952.7

Трима българи влязоха в класацията на Forbes “30 под 30” за Европа

Свят

Общността на хората под 30 години има и огромно икономическо влияние

В европейския предприемачески пейзаж през 2024 г. се забелязва едно безспорно нещо: влиянието и силата на младите хора никога не са били по-ясни.

Вземете например предстоящите промени в законите за гласуване. На тазгодишните европейски избори Белгия, Германия, Малта и Австрия ще позволят на 16-годишни да гласуват, а Гърция ще даде това право на 17-годишни – всичко това показва нарастващото политическо и социално значение на гласа на младежите в Европа.

Славена Родинова
Снимка: HOTFARM

Общността на хората под 30 години има и огромно икономическо влияние. 300-те основатели и предприемачи, фигуриращи в списъка за Европа “30 под 30” на Forbes за 2024 г., са събрали над 1 милиард долара за компании, които преоткриват проблематичната индустрия за превоз с камиони, борят се с изменението на климата и променят грижата за възрастни хора, наред с други инициативи.

Коста Каракашян
Снимка: Евгений Милов

Тази година в списъка влизат и трима българи. Славена Родинова, изпълнителен директор на Hot Farm, е избрана за участник в категория „Ритейл“, хореографът Коста Каракашян влиза в категория „Култура и изкуство“, а Стоян Стоянов, game director в базираната в Милано компания Jyamma games, е участник в категория “Спорт и игри”.

Коста Каракашян
Снимка: Евгений Милов

В тазгодишния списък има много обнадеждаващи тенденции, но, подобно на миналата година, делът на капитала, набран от жени в Европа, остава нисък. Миналата година изцяло женските екипи събраха само 3% от всички пари, инвестирани през 2023 г., според скорошно проучване на фирмата за рисков капитал Atomico.

Най-младият човек в списъка е на 14 години – актрисата Алиша Уиър.

Снимка: X/ Стоян Стоянов

37% от хората в класацията са жени, 62% мъже и 1% небинарни. Броят на жените се е увеличил от 2023 г., когато само 33% от изброените бяха жени.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии