Опозиционната германска Социалдемократическа партия (СПД) избра бившия финансов министър Пеер Щайнбрюк за опонент на канцлера Ангела Меркел на предстоящите през есента на 2013 г. избори.

Германският таблоид „Билд” цитира неназовани партийни източници, според които лидерът на Социалдемократите Зигмар Габриел ще предложи кандидатурата на Щайнбрюк на специална среща в понеделник.

Часове след обявяването на тази информация обаче СПД обяви официално кандидатурата на Пеер Щайнбрюк на специална пресконференция в Берлин, заедно с другите двама претенденти за избора на социалдемократите – лидерът на партията Зигмар Габриел и бившият външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Снимка: БГНЕС

Осведомени източници на btvnews от Европейския парламент коментираха, че изборът на Пеер Щайнбрюк е символичен както за СПД, така и за германските гласоподаватели, които ще трябва да изберат нов канцлер следващата година. Щайнбрюк се смята за успешен финансов министър, като част от широката коалиция консерватори-социалдемократи (ХДС/ХСС-СПД), която управлява Германия по време на първия мандат на Ангела Меркел като канцлер 2005-2009 г. Преди всичко положителният имидж на Щайбрюк идва от успешните мерки, предприети от него в началото на финансовата и икономическата криза от септември 2008 г.

Въпреки това международните наблюдатели посочват, че консерваторите на Ангела Меркел все още имат шанс да спечелят изборите и да гарантират трети мандат на сегашния канцлер. Последните проучвания на общественото мнение сочат, че Християндемократите на Меркел и техните съюзници от баварската ХСС получават около 38 % от подкрепата на избирателите, срещу 29 % за СПД.

Европейските политически анализатори обаче смятат, че кандидатурата на Пеер Щайнбрюк ще има обединяващ ефект за избирателите, особено на фона на крайно-непопулярните икономически мерки на кабинета Меркел за спасяването на Гърция, Испания и Португалия, които бяха основно финансирани от германските данъкоплатци.

Престижното германско издание „Ди Цайт” коментира, че Пеер Щайнбрюк е в най-добра позиция в СПД да се конкурира с Ангела Меркел, особено във важни области като финансовата и икономическата политика.

Друг е въпросът дали идеите му са изключително иновативни. Но образът, който се свързва с Щайнбрюк е на човек, който знае и може, както и с това че, през октомври 2008 г. - в един от най-мрачните часове на световната финансова криза - обеща, че спестяванията на германските граждани ще бъдат гарантирани и докато беше на власт успя да спази обещанието си, допълва „Ди Цайт”

Ангела Меркел се ползва и в момента с голяма популярност сред германските граждани, далеч пред Пеер Щайнбрюк. Най-вероятно след изборите отново ще се стигне отново до широка коалиция, смята изданието

Едновременно с това Щайнбрюк остава най-лошият вариант за кандидат за лявото крило на СПД. Той е далеч от класическото червено ядро на партията и представителите на работническата класа. Ако Щайнбрюк наистина иска да постигне нещо, то той трябва да привлече и тези среди към себе си, коментира „Ди Цайт”.

Какво може да спечели за СПД Щайнбрюк като кандидат за канцлер?

Ново доверие, особено сред избирателите от средата на политическия спектър. Пеер Щайнбрюк ясно идентифицира пропуските в търсене на справедливост: несигурни работни места, увеличаване на пропастта между бедни и богати, неравнопоставеността в областта на образованието, застаряването на населението, публичния дълг, неефективното местно управление, посочва още германското издание.