В Буенос Айрес в понеделник бе открито световното първенство по танго с участието на танцови двойки от 36 страни.

Конкурсът започна със състезания в категорията салонно танго, специфичен стил от периода 1930-1940 година, който се счита за "златния век" на този танц. За него са характерни бавните оразмерени движения, включващи всички основни стъпки и фигури. Акцентът се поставя върху точността на изпълнението.

Салонният стил по традиция се противопоставя на сценичното танго. В тази категория танцьорите започват да се съревновават от днес. Неговите особености са виртуозната техника на изпълнението, акробатичната ловкост на движенията и зрелищните фигури.

Победителите в двата стила ще бъдат определени на 26 и 27 август. Най-добрите танцьори във всяка категория ги очаква награда от 40 хиляди песо - около 7150 долара. Входът за зрителите на всички състезания е безплатен.

Миналата година победители на световното първенство по танго станаха представителите на страната-домакин и родоначалник на страстния танц. Шампионатът е част от международния фестивал на тангото, в чиято програма са включени концерти, спектакли, срещи, конференции, майсторски класове а също така и танцови вечеринки - милонги.

Освен това се провежда и панаир, на който могат да се закупят облекла и обувки за танго, книги, сувенири и всичко, което по някакъв начин е свързано с аржентинския танц.

Миналата година фестивалът бе посетен от 500 хиляди души, от които 70 хиляди - туристи.