Шведски оркестър впряга гама излъчванията при композиране на своята музика. Уникалният "Радиоактивен оркестър", съставен от учени-музиканти, укротява ниските нива на радиация при сътворяването на своята музика и използва бучка ниско емисионен уран, когато я изпълнява на живо.

Ръководител на бандата е Кристофер Хагбард. Той основал състава си преди година и миналата пролет излезе първият албум на лъчистия оркестър. Сега групата се изкачва на по-високо стъпало, като предлага и изпълнения на живо. Те се получават, като Хагбард движи малко кубче ниско радиоактивен материал в близост до гама-спектрометър, създавайки по този начин пулсиращ ритъм.

Укротявайки на живо излъчванията на изотопите в комбинация с аудио софтуер, музикантът физик сътворява повтарящи се бийтове и ги вгражда в инструментални парчета, които наподобяват тези от нощните клубове.

Хагбард работил с ядрени физици, за да може да изготви алгоритмите, които преобразяват гама емисиите в музикални тонове. Гама радиацията се състои от фотони и наподобява светлинните вълни и радиовълните, но притежава много по-високи нива на енергия, припомня изданието.