Саудитска Арабия за пръв път ще участва в надпреварата за наградата "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм с лентата "Wadjda" на режисьорката Хайфа ал Мансур, предаде Франс прес.

"Wadjda" ще представи Саудитска Арабия в съревнованието за "Оскар"-а за най-добър чуждоезичен филм, а това е премиера за кралството - оповестиха от Асоциацията за изкуства и култура на Саудитска Арабия. - Решението бе взето след големия успех на филма на Ал Мансур на няколко международни фестивала." В Саудитска Арабия няма киносалони.

"Wadjda" - режисьорският дебют на Ал Мансур, получи наградата за най-добър арабски пълнометражен филм на кинофестивала в Дубай, специалния приз "Франс кюлтюр синема" в категорията Откритие на кинофестивала в Кан и бе посрещнат с овации на кинофестивала във
Венеция.

Филмът описва историята на момиче с бунтарски дух, което мечтае да притежава велосипед, нарушавайки социално табу в кралството, където жените са лишени от редица права.

38-годишната Ал Мансур, която има дипломи от Американския университет в Кайро и университета в Сидни, е трябвало да поеме рискове, за да заснеме филма в Рияд.

Много сцени са заснети във фургон, далеч от погледите на хората, а режисьорката ползвала уоки-токи, за да комуникира с актьорите, включително с младата изпълнителка на главната роля Уаад Мохамед, която бе отличена с наградата за най-добра актриса на кинофестивала в Дубай.