Руският продуцент Александър Роднянски е председател на журито на тазгодишното издание на София Филм Фест. Той е сред най-успешните руски продуценти и е носител на повече от 50 международни и национални награди в областта на киното и телевизията.

Освен като председател на международното жури на 18-ия СФФ, Александър Роднянски идва у нас, за да представи две от най-успешните си продуцентски творби - "Сталинград" на Фьодор Бондарчук, счупил рекордите по приходи само 11 дни след премиерната си прожекция, и "Колата на Джейн Мансфийлд" на Били Боб Торнтън.

За филмите:

"Сталинград" на Фьодор Бондарчук е първият руски филм, заснет изцяло във формат 3D и IMAX 3D. Показван на 1449 екрана в цяла Русия още в първия си уикенд, филмът събира приход от над 524 милиона рубли, което всъщност са малко над 14 милиона долара, а бюджетът на филма възлиза на 30 милиона долара. До момента филмът е възвърнал два пъти вложените в него средства и чупи всички рекорди по посещаемост и приходи в историята на съвременното руско кино, още преди разпространието му в чужбина.

Сюжетът се фокусира върху известните факти – отбраната на града, продължителната му обсада и обрата във войната, който настъпва, след като руските войници успяват да отблъснат немските окупатори. Но войната в цялата й безпощадна нелепост е фон на личните истории, които разказва филмът.

Битките се водят от първо лице, част от тях са ръкопашни, героите имат съдби, с които се срещаме – има дори и сърдечни тръпки, любовни истории.

Сценарият на Иля Тилкин и Сергей Снежкин е вдъхновен от различни части на романа "Живот и съдба" на забранения преди време съветски автор Василий Гросман.

"Колата на Джейн Мансфийлд" (2012) на режисьора Били Боб Торнтън напомня на "съвременна чеховска пиеса". Действието се развива през 1969 г. в Америка. Войната във Виетнам е в разгара си, а LSD модата – в разцвета си. Старец от Алабама е в обтегнати отношения с децата си. Единият му син е ветеран от Втората световна война, едва не изгаря жив на фронта и сега потъва в спомени от детството. Вторият, също герой от войната, си пуска дълга коса и участва в антимилитаристични шествия. Третият му син не воюва и смята себе си за изгнаник в бащиния си дом. Старецът от Алабама дълги години ненавижда англичанин, заради когото преди тридесет години жена му го напуска. Накрая същият този англичанин и децата му пренасят дамата за погребението й в родината.

Александър Роднянски има зад гърба си повече от 30 филма и 20 телевизионни сериала. Като продуцент името му стои зад бокс-офис хитове като "Девета рота” (2005) и "Обитаемият остров” (2008) на Фьодор Бондарчук, „Питер ФМ” (2006) на Оксана Бичкова, като „Изток-Запад” (1999) на Режис Варние и „Хиляда и една рецепти на влюбения готвач” на Нана Джорджадзе получават номинации за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм. Във филмографията му са още филми като „Елена“ на Андрей Звягинцев, „Облакът Атлас“ на Том Тиквер, „Мачете убива“ на Робърт Родригес...