Какво изричат звездите в своите последни мигове, разкрива наскоро появила се книга на Прия Елан. „Гардиън” публикува някои от най-запомнящите се цитати.

Великите постижения на знаменитостите не винаги са гарант за дълбочината на техните последни думи. Преди да умре Нострадамус казва: „Утре вече няма да бъда тук”, докато Уинстън Чърчил заявя „Отегчен съм от всичко това!”. И в двете речи липсва типичният за тези личности сериозен поглед.

Малцина за щастие все пак успяват да изрекат финални слова, които описват тяхната светла личност. (Стив Джобс: „О, уау! О, уау! О, уау!"; Оскар Уайлд: „Или този плакат си отива, или аз.”; Архимед: „Не безпокойте близките ми!”).
Рок звездите, много от които са творили стихове през целия си живот, се окачва да бъдат също толкова мъдри и в неговия край. Но както Джерами Саймън пише в наскоро преиздадена си „Енциклопедия на рок звездите: Хероин, пистолети и сандвичи с шунка”: „Когато настъпи финалния момент, дори и най-красноречивите трудно намират правилните думи.”

Психологът д-р Линда Блейр вярва, че главния фактор, които определя дълбочината и смисъл на това, което казват хората преди да умрат са именно обстоятелствата. Според нея всичко зависи от това дали си сигурен, че това е краят или не.

„ Ако вярваш, че това са последните ти думи, те вероятно ще съдържат в себе си преспектива и светлина. Ако ли не, те ща са по-скоро нещо случайно, свързано с времето и мястото, на което се намираш.”

И докато Джорд Харисън, Боб Марли и Кърт Кобейн са напуснали с дълбоки мисли, други като Адам Фейт и Ейми Уайнхаус съвсем не били толкова вдъхновени.

Бо Дидли: „Отивам в рай, връщам се вкъщи!”
Ейми Уайнхаус (в Туйтър): „Оинка, Оинка, Оинка, защо си будна.”
Тери Кат: (китарист от Чикаго, който умря след като се застреля сам): „Спокойно – не е зареден, виждате ли?”
Майкъл Джексън: „Искам мляко. Моля ви, моля дайте ми още.”
Кърт Кобейн: „Аз нямам останала страст, така че помнете: По-добре да изгориш, отколкото да избледнееш. Мир, любов, съпричастност.”
Бари Уайт (на медицинската си сестра): „Оставете ме на мира, добре съм.”
Джордж Харъсън: „Обичайте се един друг.”
Боб Марли: „Парите не могат да ти купят живот.”
Стенли Лейн: (вокалистът на Alice in Chains): „Не ме оставяйте така.”
Бинг Кросби: „Това е една страхотна голф игра момчета!”
Марвин Гей: „Отчето ме мрази и никога няма да се завърна.”
Уитни Хюстън: „Отивам да видя Исус.”
Тупак Шакур: „Аз ли? Ти си този, който е прострелян в главата. ”
Джими Хендрикс: „Нуждая се от помощ, човече.”
Джеймс Браун: „Тръгвам си тази вечер.”