Звезди, сред които сър Пол Маккартни, актьорът Колин Фърт и режисьорът Стивън Спилбърг се обявиха в подкрепа на банкрутиралото и подлежащо на закриване прочуто лондонско киностудио Туикънам (Twickenham Film Studios), където са създадени филмът "Желязната лейди" и лентите с участието на "Бийтълс", съобщи телевизионния канал Скай нюз.

Киностудиото в района Туикънам в Западен Лондон, което следващата година щеше да чества 100-годишнината от създаването си, по всяка вероятност ще бъде затворено още през следващите месеци. Разработени са проекти за превръщането му в жилищна сграда.

През последните три години студиото непрекъснато е на загуба. Около половината от сътрудниците от малкия щат от 17 души вече са освободени от работа, а останалите са получили предупреждения за уволнение. Междувременно около 4000 души вече са подписали петиция за спасяване на историческото студио, където и досега се правят по над 12 филма.

"Това мястото е квинтесенцията на британското качество, където идват и работят хора с международна репутация. Към Холивуд ще бъде изпратен погрешен сигнал, ако нашето най-старо киностудио бъде затворено, защото хора искат да го превърнат в жилища", заяви авторката на петицията Мария Уолкър.

Британското правителство не иска да се меси в случая. В изявление се казва, че затварянето му ще е загуба за киноиндустрията, но това е търговско решение, взето от частна компания.

Киностудиото е изградено през 1913 г. Сегашното си име получава през 1929 г. През годините в него са заснети шедьоври на киното като "Липсващият Рембранд" за Шерлок Холмс. През 60-те години тук са направени и музикалните филми с участието на "Бийтълс" - "Help!" и "A Hard Day's Night", кръстени на едноименните песни на ливърпулската четворка. Сред последните ленти е "Боен кон" на Стивън Спилбърг, номиниран за "Оскар".