Сирийската писателка Самар Язбек и британска поетеса Каръл АнДъфи си поделят наградата "ПЕН Пинтър".

Язбек, която живее в изгнание, печели наградата с книгата "Една жена под кръстосан огън", която е написана по дневниците, които е водела в началото на конфликта в Сирия. Тя разказва как са започнали да я преследват заради изказвания срещу правителството на президента Асад и как е решила да напусне Сирия с дъщеря си.

Каръл Ан Дъфи, която е Поет лауреат, спечели основната награда "Пинтър" през юли. Така тя получи правото да избере носителя на наградата за писателска смелост, която е предназначена за чуждестранен творец, преследван заради убежденията си. Краткият списък се изготвя от комитет на британския Пен клуб.

Самар Язбек е от алауитското малцинство, от което произхожда и президентът Башар Асад. Преди протестите тя е пишела по женски теми във вестници и списания, а в романите си е оспорвала табута. Вторият й роман "Салсал" е критичен поглед към властта на военните, а "Канела", който скоро ще излезе на английски език, разглежда социалното неравенство в Сирия през призмата на домашна помощница, която започва любовна връзка с работодателката си.