Британският музикант Марк Нопфлър отмени турнето си в Русия в знак на протест срещу затягането на контрола на руските власти върху стотина неправителствени организации.

"Като взех предвид натиска на руските власти срещу организации като "Амнести интернешънъл" и "Хюман райтс уоч", реших да отменя концертите си в Москва и Санкт Петербург през месец юни", пише бившият лидер на световноизвестната група Dire Straits.

"Винаги съм обичал да свиря в Русия и изпитвам голяма привързаност към тази страна и към нейния народ. Надявам се сегашният климат скоро да претърпи промяна", добави музикантът.

Михаил Швидкой, специалният представител на руския президент Владимир Путин по международното културно сътрудничество коментира новината, като заяви, че творците са свободни при взимането на своите решения. "Живеем в свободни страни и не виждам в това решение нито трагедия, нито драма!"

Председателят на комисията по външните работи на Долната камара на руската Дума Алексей Пушков определи решението на Нопфлър като "лицемерно". А според руския писател Едуард Лимонов, отмяната на турнето на британския музикант ще остане без последствия. "Ако беше Мик Джагър или Мадона, този жест щеше да бъде по-убедителен!", заяви Лимонов.