Първата международна награда "Карлос Фуентес", която носи името на писателя, починал на 15 май, бе присъдена на перуанеца Марио Варгас Льоса – Нобеловият лауреат за литература за 2010 г.

С наградата се отличават испаноезични писатели, допринесли за обогатяване на литературното наследство на човечеството. Тя е на стойност 250 000 долара, докато "едва" 160 000 долара придружават наградата "Мигел де Сервантес", която се присъжда от испанското правителство и досега се смяташе за най-значимото литературно отличие в испаноезичния свят.

Не очаквах да получа други отличия след Нобеловата награда, но в случая става въпрос за признание, свързано с толкова видна личност в културния живот на Мексико като Карлос Фуентес, заяви Льоса по време на телефонна конференция, по времена която бе оповестен носителят на новоучредения приз в присъствието на Силвия Лемус, вдовицата на Фуентес.

76-годишният Льоса, авторът на книгата "Градът и кучетата", ще получи наградата в Мексико на 11 ноември – рождения ден на Фуентес.