Лауреат на международната награда "Ман Букър" стана американската писателка Лидия Дейвис. Решението беше взето снощи от журито на престижното литературно отличие.

По думите на самата Дейвис, най-известното произведение на която е романът "Краят на историята" от 1995 година, тя не е очаквала, че ще получи отличието.

"Честно казано съм малко шокирана, тъй като не очаквах, че ще победя - разказа Дейвис. - Причината е, че не съм много известна писателка и затова бях радостна, дори когато влезнах в списъка на финалистите."

"Победата е много приятно събитие, но е като сняг, посипал се на главата ти: дори не знам какво ще правя с паричната награда" - призна американската писателка.

"Впрочем, ако трябва да говоря сериозно, това, безспорно, е огромна чест - продължи Лидия Дейвис. - Не всеки има късмета да стане лауреат на толкова престижна награда. Именно затова бих искала да изразя благодарността си към членовете на журито и към всички, които са свързани с церемонията."

Лидия Дейвис е известна в литературния свят преди всичко със сборниците си с разкази, от които е издала 6, а също с романа си "Краят на историята". В творчеството й преобладава минимализмът, а някои нейни произведения са съставени само от едно изречение.

Американската писателка е също великолепен преводач. Сред преводите й са на "Мадам Бовари" на Флобер. На въпроса какви са плановете й занапред, Дейвис казва: "По
всяка вероятност ще правя това, което винаги съм правила. Харесва ми да съчетавам писателската дейност с преводаческата и ще продължа да работя в тази насока."

Церемонията по връчването на международната награда "Ман Букър" се състоя в музея "Виктория и Албърт" в Лондон. Носителката на отличието получава 60 000 британски лири или 97 000 долара.

Претендентите за наградата бяха избрани между 150 творци. За отличието бяха номинирани десет писатели от девет държави. Това са руснакът Владимир Сорокин и китайският му колега Ян Лианке.

Сред другите номинирани бяха израелският писател Аарон Апелфелд,индийският У Р Анантамурти, пакистанският Интизар Хусейн, френската писателка Мари НДиайе, американската писателка Мерилин Робинсън. В списъка намериха място още роденият в Хърватия канадски писател Йосип Новакович и швейцарецът Петер Щам.

Литературната награда "Букър" се присъжда ежегодно от 1969 г. за роман, написан на английски от гражданин на Великобритания, Ирландия и страните от британската Общност на нациите.

През 2002 г. неин спонсор става финансовият конгломерат "Ман груп", който я преименува на "Ман Букър". Четирима от нейните носители - Уилям Голдинг, Надин Гордимър, Видиядхар Сураджпрасад Найпол и Джон Максуел Кутси - по-късно са отличени и с Нобелова награда за литература.

За разлика от наградата "Ман Букър", международната награда "Ман Букър" е учредена през 2005 г. Връчва се по един път на две години. Наградата се присъжда както на англоезични писатели, така и на автори, чиито произведения са превеждани на английски език.

Международната награда "Ман Букър" не се присъжда за
конкретно произведение, написано през определен период от време, а за "творческа активност, развитие и принос в световната художествена литература". През 2011 г. неин носител стана класикът на американската литература Филип Рот.