Полша ще бъде представена в борбата за наградата "Оскар" за чуждоезичен филм от лентата на Анджей Вайда "Валенса: човек на надеждата", съобщи РИА "Новости", като се позова на информация на Министерството на културата и националното наследство на Полша.

"Валенса: човек на надеждата" е биографичен филм за носителя на Нобелова награда за мир Лех Валенса, който в началото на 80-те години на миналия век оглавяваше в социалистическа Полша профсъюза "Солидарност". Лентата е заключителната част от цикъла на 87-годишния режисьор, първите два филма в който са "Човек от мрамор" и "Човек от желязо".

"Валенса се оказа най-сложният персонаж в моята дълга кариера в киното - сподели 87-годишният режисьор. Но не зная кой друг колега би могъл да направи удовлетворителен филм за Лех. Така че за мен нямаше друг избор."

Ролята на Валенса се изпълнява от 47-годишния полски актьор Роберт Венцкевич, а на съпругата му от актрисата Агнешка Гроховская.

Снимките на филма започнаха през януари 2011 и завършиха през юни 2012 г. Филмът беше показан за пръв път пред масова публика на 70-ия кинофестивал във Венеция, където Анджей Вайда бе удостоен с почетна награда. В Полша разпространението му ще започне на 4 октомври.

Зад гърба на Вайда има една забележителна 55-годишна кариера, в която се отрази цялата история на неговата страна. След наградата "Златен лъв" за цялостно творчество през 1998 година, след почетни "Оскар" през 2000 година и "Златна мечка" през 2006 година, майсторът на киноразказа бе удостоен във Венеция и със специалната награда "Персол" за принос в
кинематографията.