С ексклузивна премиера у нас излиза албумът "Арката” – най-мащабната продукция в историята на световната етно музика. Новият албум на "Ева Квартет" е съвместна работа с френския композитор и продуцент Хектор Зазу, който в своята лебедова песен преплита българския фолклор с класика, джаз, фюжън и електронен авангард.

Българските гласове отдавна са визитната картичка на страната пред света, но в "Арката" изключителните Ева Квартет са в компанията на повече от 50 музиканти от 13 държави.

Списъкът включва имена, които до момента не са работили заедно – кралицата на експерименталната електроника Лори Андерсън (САЩ) и Bollywood String Orchestra (Индия), китаристите Робърт Фрип (Robert Fripp - Великобритания) и Бил Фризъл (Bill Frissel - САЩ), Антони Дончев (България) и барабанистът на R.E.M. Бил Райфлин (Bill Rieflin - САЩ).

В "Арката" се включват едни от най-големите световни етно и джаз музиканти – Дживан Гаспарян (Армения) – дудук, Золтан Лантуш (Унгария) – цигулка, Нилс Петер Молвар (Норвегия) – тромпет, Руичи Сакамото (Япония) – пиано. Заедно с тях звучат горещите вокали на Kaushiki Charkaborty от Индия, виртуозни изпълнения на уд на алжиреца Mehdi Haddab (The Speed Caravan) и магическата флейта на Carlos Nunez от Испания.

Разбира се, в албума участват и изключителни български музиканти - Sofia String Quartet, Антони Дончев, Костадин Генчев, Димитър Христов, Даниел Спасов, Двуглас и др.

Продуцент на "Арката" е Димитър Панев - съосновател на Кукер Мюзик и собственик на българо-германската музикална компания Елен Мюзик, която издава албума. Съвместно с Хектор Зазу, той осъществява сложния процес по записването на всички изпълнители в рамките на няколко организирани и десетки импровизирани студийни сесии на четири континента.

"Арката" е миксиран и мастериран от Питър Уош – звуков инженер с огромен опит, работил с редица световни имена - от Spandau Ballet и Стиви Уондър до Питър Гейбриъл и Pulp.

"Ева Квартет" ще представят новия си албум на специален акустичен концерт, който ще е последният, преди две от дамите във формацията да се сдобият с нови рожби.

Събитието е на 11 април в новото пространство за кулинария и култура "На седмото небце" (пл. Славейков 11), където само 50 гости ще могат да се насладят на музиката на "Ева квартет" и да се сдобият с албума на специална цена, с автографи.