Британският драматург Дейвид Григ е написал мюзикъл за терористичния акт извършен от Андерш Брайвик на остров остров Ютьоя.

Мюзикълът е наречен "Събитието" (The Events), а целта е да се изследват границите на човешката емпатия. Представлението ще се играе първо това лято в театър Traverse в Единбург, а след това постановката ще може да се види и в Лондон.

За създаването на мюзикъла Григ и режисьорът Рамин Грей са пътували до Норвегия, където са се срещнали с роднини на много от жертвите на терористичния акт и с други местни жители. По думите на Григ, Осло е неголям град, където всички се познават, затова масовото убийство по един или друг начин е засегнало всички.

В спектакъла името на Брайвик няма да се споменава. Неговото място ще заеме измислен герой, а действието ще се развива в родната на Григ Шотландия. Музиката на "Събитието" е написана от композитора Джон Браун.

По думите на Григ, терористичният акт на остров Ютьоя е подобен на атаката на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк. "Американците отговориха по един начин, докато норвежците се противопоставиха с демокрация" - казва той. Григ добавя, че би искал с помощта на мюзикала си да открие отговора на въпроса действително ли опитът да се разбере подобно престъпление е най-добрата реакция. Освен Григ е изразил надеждата, че спектакълът ще предложи на зрителите чувства, противоположни на тези, които са залегнали в гръцките трагедии, тъй като главните герои няма да се стремят към отмъщение, а към разбиране.

Андерш Брайвик е виновен за смъртта на 77 души. Той е осъден на максималните 21 години лишаване от свобода. Днес той е помолил ръководството на затвора, където излежава присъдата си, да го пусне за погребението на починалата му в петък майка Венке Бехрин Брайвик.