От следващата година за престижните литературни награди "Букър" ще могат да се състезават и американски писатели.

Досега лауреати на приза можеха да станат само творци, граждани на Обединеното Кралство, на Общността на нациите и на Ирландия. Но според изданието правилата на литературната награда, основана през 1969 година, ще бъдат променени догодина.

С включването на американски автори още повече таланти ще могат да премерят сили в белетристиката. От друга страна спечелилите наградата "Букър" ще имат по-лесен достъп до американския книжен пазар.

Членовете на организационния комитет на конкурса са достигнали до единодушното мнение, че изключването на американските автори от участие е анахронизъм. Приобщаването им към приза само ще спомогне за издигането на неговата "глобална репутация".

Във Великобритания се издигнаха и гласове срещу това решение. Изтъкнатият радиоводещ и писател Мелвин Браг заяви пред вестника, че наградата "Букър" ще загуби една от отличителните си черти.

"Това малко ми прилича на често срещаното явление британска фирма да бъде погълната от голям американски мултинационален конгломерат!"