Теодор Ушев с изложба-инсталация в София: Исках да създам нещо, което да тръгне от България
Проектът ще бъде представен от днес до 11 март в Софийската градска художествена галерия
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    2

Рисунки върху спасителни термични одеала, видеоарт и първата в България изложба-инсталация с миксирана реалност включва най-новият визуален авторски проект на Теодор Ушев "Като в тъмно огледало".

Теодор Ушев
Снимка: Ладислав Цветков

Проектът ще бъде представен в София от днес до 11 март в Софийската градска художествена галерия (СГХГ). Откриването е в 18 ч., съобщават от екипа.

Тео Ушев: Не съм част от Холивуд и се надявам, че никога няма да бъдаИма ли кандидати за "Оскар", които журито не може да изтърпи до края

Първият самостоятелен голям проект, който Ушев подготвя у нас извън киното, е провокация към публиката да търси скритото послание, смисъла отвъд привидното, различната гледна точка. Изследвайки темите за суетата, лъжата и спасението като личен и обществен акт, авторът "надписва" картините си със скрити послания, видими само с помощта на ултравиолетова светлина.

Теодор Ушев
Снимка: Ладислав Цветков

По думите на автора това не е изложба, а инсталация и ще бъде преживяна от посетителите. „Ще видят една история, ще се замислят за лицемерието и за фалша.

Теодор Ушев
Снимка: Ладислав Цветков

Инсталацията има послание и е направена като храм”, посочи той.

Как проект на трима българи стигна до номинация за "Оскар"Авторът Тео Ушев, писателят Георги Господинов и музикантът Котарашки в една история за "Оскар" в "Красив ум"

Ушев ще използва и експерименталната технология миксирана реалност в един от модулите си. Миксираната реалност добавя дигитални 3D картини и образи, като ги смесва със заобикалящата зрителя среда.

Теодор Ушев
Снимка: Ладислав Цветков

Така в интерактивно преживяване се миксират реалният и виртуалният свят, където физическите и дигиталните обекти съществуват заедно и взаимодействат в реално време.

Аниматорът Тео Ушев: Избягах от действителността и перспективата БСП отново да се върне на властТази година негов филм попадна в списъците за наградите Оскар, чийто номинации ще бъдат обявени идния вторни

Изложбата ще продължи 3 седмици и този си вид няма да бъде показана повече.

Теодор Ушев
Снимка: Ладислав Цветков

„Искам да остане само в определен момент – тя прихваща момента и го капсулира. За мен е важно да направя нещо,което да тръгне от България”, каза той.

Теодор Ушев
Снимка: Ладислав Цветков

Изложбата ще бъде представена и във Франция и в Канада.

Използвани са материали на БТА
  • 0
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре