Мнозинството отстрани от поста зам.-председателя на НС Валери Жаблянов (ОБЗОР)
Оставката му беше приета със 110 гласа „за”
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 4
  • 18
    6

Мнозинството в парламента отстрани социалиста Валери Жаблянов от поста зам.-председател на НС. Оставката му беше приета със 110 гласа „за” и 71 „против”.

Подкрепиха я присъстващите в залата депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти и „Воля”. ДПС не участва в гласуването.

Обсъждане на оставката на Валери Жаблянов
Снимка: Ладислав Цветков

Искането за отстраняването му от поста беше внесено вчера с подписите на 81 депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти.

Парламентът гласува оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на НСНужни са гласовете на половината присъстващи в залата депутати плюс един

Сред мотивите им са „недопустимото твърдение на Жаблянов, че Народният съд е бил необходимо и неизбежно правосъдие" и противопоставянето му на ратификацията на Договора за добросъседство с Македония.

По време на дебатите в пленарна зала социалистите предложиха гласуването на предложението за отстраняване на Жаблянов да отпадне от дневния ред. Тезата на депутатите от БСП е, че няма правно основание за отстраняването на техния съпартиец от поста.

Ако днес гласувате оставката на Жаблянов, ще сезираме Конституционния съд и в Съда по правата на човека в Страсбург, предупреди лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Обсъждане на оставката на Валери Жаблянов
Снимка: Ладислав Цветков

Малко след старта на дебатите групата на ДПС напусна залата. Преди това депутатът Йордан Цонев обяви, че партията му смята, че няма правни аргументи за исканата оставка.

  • 18
    6
Още по темата
4 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре