Сезонът на оранжерийните краставици и домати родно производство започна, а столичните пазари продължават да са залети от зеленчуци от Гърция и Испания.

В същото време много родни производители предпочитат да изнасят продукцията си.

"Няма разлика между изкупните цени. Краставица със или без сертификат е на една и съща цената. Пазарът обаче се определя най-вече от вноса в България", смята производителят Йордан Балабанов, който има 150 декара оранжерии в Първомай, за които има сертификат за екстра качество. И макар че за хубавите краставици у нас има пазар, част от продукцията си Йордан Балабанов изнася в чужбина.

Същевременно по пазарите в София между изобилието от гръцки и испански домати, има етикети "български", които обаче се оказват лъжливи. Проверка на инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните сочи, че някои търговци хитруват, като продават вносна продукция, а казват, че е българска.

Проверката по пазарите сочи още, че в разгара на празниците цените на зеленчуците са тръгнали нагоре, като около Гергьовден се очаква пик в поскъпването.