Изтече гратисният период, в който търговците имаха право да продават пилешко месо с добавена вода. Проверките обаче показват, че практиката, която удря по джоба на потребителя, все още съществува.

Семейството на Михаил Савов се е запасило с кантарче, за да проверява колко вода си купува с месото. Мъжът е установил, че на 1 кг замразено птиче месо около 200 грама са вода. Българска агенция по безопасност на храните започна нова вълна от проверки дали се спазва забраната за вода в пилешкото.

Производители я атакуваха пред ЕК, а на 25 март предстои дело във Върховния административен съд. Мотивът им е, че ограниченията важат само за българските фирми, но не и за вносните продукти, което ги прави неравнопоставени на щанда.

Глобата за магазини, които продават „водно” птиче месо, е от 500 до 3000 лева. Само в един супермаркет бяха спрени от продажба 165 килограма пилешко с 20% съдържание на вода.