Управляващите спират кражбите на партийни имена. Това става с промени в Закона за политическите партии. Така новите формации няма да могат да отклоняват гласове, като разчитат на популярността на някое старо партийно име.

Депутатът от Реформаторския блок Найден Зеленогорски си спомня местните избори преди четири години. Тогава в битката за Плевен срещу него се изправя коалиция „За Зеленогорски" без да има нещо общо с него.

„Най-неприятното беше, че когато ЦИК обсъждаше този казус, отсъди че Зеленогорски не е фамилия, не е име, а географско понятие, и аз реших че съм изчезнал.", разказва той.

Тогава Зеленегорски мисли да съди България в Страсбург, но се отказва.

Той е единственият мъж в България, който носи тази фамилия: „Произходът на моята фамилия е от Стара планина и на времето са живеели в райони с големи горски масиви и оттам тръгва фамилията."

Преди време Настимир Ананиев патентова името „Реформаторски блок” за всеки случай. И чака конгрес на коалицията, за да го дари: „Реформаторски блок-менте няма да има. Но това не означава че някой няма да пробва, но ние сме предприемали всички действия, за да запазим Реформаторския блок."

БСП също са си патили от дублиране на имена. На евроизборите Българска левица тегли гласове от социалистите.

Идеята за стопиране на кражбите идва от Патриотичния фронт. Няма да могат да се ползват имена на партии и коалиции, части от тях или абревиатури. Не може да се заимства и от парламентарните групи.

„Към партийните имена ще бъде забранено да се добавят букви, цифри или други знаци и така да се получават нови формации”, обясни Димитър Байрактаров.