Законопроектът за офшорките, изготвен от депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев, беше приет единодушно на второ четене в парламентарната бюджетна комисия, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Преди второто четене на законопроекта в комисията забранените за офшорни фирми икономически области са увеличени от 20 на 28 и вече обхващат придобиване собственост върху земи и гори от държавния горски фонд, участие в търговско дружество с държавно или общинско участие, учредяване или участие в лице, извършващо дейност по законите за независимия финансов одит, за енергията от възобновяеми източници и за независимите оценители.

По предложение на вносителя Йордан Цонев към административнонаказателните разпоредби е добавена нова имуществена санкция за офшорно дружество-издател на периодични печатни произведения в размер от 100 000 до 500 000 лева.

При обсъждането на второ четене на законопроекта за икономическите и финансови взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и техните действителни собственици, внесен от народните представители Йордан Цонев и Делян Пеевски, Комисията по бюджет и финанси прие редакционна поправка в наименованието на Закона, която включва и свързаните лица.

От пресцентъра на Народното събрание подчертават, че основната цел на поправките се състои в ограничаването на достъпа на офшорни фирми или свързани с тях лица до усвояване на публични средства и управление на финансов ресурс в противоречие с обществения интерес и предотвратяване отклонението от данъчно облагане.