Висшият съдебен съвет отказва да отмени решението си за увеличаване на заплатите в съдебната система. Това става ясно от писмо до финансовия министър Владислав Горанов.

С мотива, че спазват фискалната дисциплина и стандартите за независимост на съдебната власт, гарантирани от Конституцията и Закона за съдебната власт, кадровиците на системата отговориха на писмото на Горанов, с което той поиска те да оттеглят решението си.

Според ВСС единственият вариант за увеличение заплатите е от реализираните икономии във фонд "Работна заплата", защото така не се засягали останалите разходи по бюджета, посочва БТА.

Припомняме, че според решението на ВСС, взето на 17 септември, възнагражденията трябва да се вдигнат с 12%. Министърът на финансите обаче с писмо помоли Съвета да го оттегли.

От ВСС припомнят на Горанов, че в управленската програма на правителството и в стратегията за продължаване на реформата в съдебната система запазването на върховенството на закона е сред основните приоритети. Допълват също, че вече са започнали работа по прекрояване на съдебната карта, като са закрити няколко съдилища.

Размерът на несъбраните от НАП вземания в бюджета на съдебната власт са близо 750 млн. лева, припомня ВСС. И така според членовете на Съвета това е отказ държавата да изпълнява функциите си по обезпечаване бюджета на съдебната власт и лишава кадровия орган от възможността да намери вътрешни резерви за изпълнение на законоустановените си правомощия.

А дебатът, свързан с решението за увеличение на заплатите, създава неправилно обществено усещане, че съдебната власт не разполага с независимост при вземане на решения за разпореждане със самостоятелния си бюджет, а е поставена в зависимост от дискреционните решения на изпълнителната власт, пише още в писмото до Горанов.

Съветът предлага диалог на Владислав Горанов за бюджета на съдебната власт.

Преди седмица на среща министърът на финансите и тримата висши ръководители на съдебната система не сближиха позициите си за това дали заплатите на магистратите трябва да скочат.