Върховният касационен съд ще реши в законовия срок делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за длъжностно присвояване. Това е второто дело срещу ексминистъра, което стига до ВКС.

Прокуратурата протестира оправдателната присъда за Цветанов на предходните две инстанции и иска преразглеждане на делото.

Според обвинението Цветанов е присвоил близо 50 000 лева, изплатени на бившия началник на звеното за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров. Цветанов не се яви пред ВКС на заседанието, като адвокатът му Менко Менков обясни, че той е ангажиран в парламента.

Защитникът коментира пред журналисти, че за него няма значение кога ще се произнесе съдът - препоръчителният законов срок е два месеца.

По думите на Менков практиката на ВКС е да се произнася малко по-късно, защото съдът е много натоварен.

По другото дело срещу Цветанов – за шестте „Не”-та, по което той беше осъден на две инстанции на 4 години затвор за това, че е осуетил разследване срещу Орлин Тодоров и още няколко души, решението на съда се чака вече два месеца.

По думите на защитника, ако ВКС потвърди осъдителната присъда на Цветанов, това ще означава, че трябва да бъдат подведени под отговорност всички бивши министри на вътрешните работи, които са отказвали прилагането на специални разузнавателни средства.