Проектът за газопровода „Южен поток” е един огромен сапунен мехур, който се използва за предизборни надлъгвания. Това заяви лидерът на Национален фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов в предаването „Лице в лице” по bTV.

По думите му, проектът няма да бъде осъществен, а приходи от него ще получат само „част от висшите български политици”. „Само няколко от най-върлите му апологети ще получат полза”, посочи Симеонов.
„Когато в България се заваряват тръбите, това е един отвратителен по престъпността си театър, защото нищо няма да бъде направено”, категоричен бе Валери Симеонов, като изреди редица технологични препятствия пред проекта.

„На брега на Черно море трябва да има огромна компресорна станция, която не съществува, нищо не е направено по преносната инфраструктура. За да стане, трябва да се постигне широко рекламирания капацитет, който трябва да се постигне. Газ с температура 350 градуса ще минава по дъното на Черно море, където водата е 3 градуса, ще се получи конденз, което ще доведе до разрушения при пристигането му в компресорната станция. Технически грамотните хора знаят, че няма да стане”, аргументира тезата си лидерът на националистическата формация.

Валери Симеонов се спря и на другата теза за „Южен поток” – че проектът представлява „стратегически рекет” по отношение на Украйна. „Янукович (сваленият президент на Украйна – бел. ред.) с всичката му близост до Русия не склони да продаде газопроводите на Украйна на „Газпром”. След като това не стана, Русия продължи рекета”, коментира Симеонов.

„Другата цел беше да се вкара някаква държава като България, която е приятелски настроена – така че след това да плаща компенсации за пропуснати ползи”, посочи още председателят на НФСБ. „Това е една политическо-икономическа далавера, използвам умишлено турската дума”, допълни той.

Валери Симеонов оспори и другите тези на управляващите, които подкрепят проекта – че ще се създадат хиляди работни места и с обществените поръчки ще бъдат ангажирани български фирми. „При строежа на един газопровод хора почти няма. Първо се говореше за 15 000 работни места, а после смалиха на 5000. Ако тази глупост тръгне някой да я прави – никакви работни места няма”, заяви Симеонов.

„Кой ще гарантира, че обектът ще се строи от български фирми, като строителството ще е поверено на консорциум между България и „Газпром”. Когато се стигне до избор на изпълнител, трябва конкурс, кой ще гарантира, че българските фирмите ще спечелят, а не турски или китайски?” попита още Валери Симеонов.

Европейска Сомалия

Лидерът на НФСБ коментира и кризата в Украйна и настроенията към нея в България. „Унизително е да се делим на русофили и русофоби в XXI век. Това е умишлена стъпка, за да се смъкне на ниско ниво отношението към войната. Тя трябва да се разглежда внимателно”, подчерта Валери Симеонов.

Заради въоръжените отряди от проруски сепаратисти и от крайни украински националисти той сравни Източна Украйна с разпадащата се държава Сомалия. „Става въпрос за една европейска Сомалия – там цари липса на държавност и властват неуправляеми субекти. В това се изражда войната и тези измислени референдуми. Хора с автомати, които не могат да кажат откъде са ги взели, хора които раздават команди и стрелят. Каква е разликата между проруските сепаратисти и сомалийските пирати?” попита Валери Симеонов.