Нов протест на природозащитници и граждани - във връзка със Закона за горите и пожара на Витоша, бе организиран в столицата. Хората се събраха на емблематичното място от предишни подобни протести - Орлов мост, като този път трафикът не беше блокиран.

Шествието под мотото „За горите” тръгна от ключовото софийско кръстовище в посока бул. "Васил Левски", Министерството на спорта и Народното събрание. Пет тролея се оказаха блокирани в центъра заради шествието. Към охраната на шествието се включи и конна полиция.

„Искаме природа, не искаме закони” и „Оставка” бяха двата най-често скандирани призива.

Според демонстрантите акцията не е свързана толкова пряко със споровете по Закона за горите, колкото с пожара, бушуващ пет дни на Витоша. Чрез акцията природозащитниците искат да изразят подкрепата си към всички огнеборци и доброволци в планината до София.

Според екоорганизации все пак продължават и опитите за отстояване на позицията за стопиране на условията, които в Закона за горите създават предпоставка за строеж на писти и съоръжения в планината.

Активистите настояват за преразглеждане на договора на "Витоша ски" АД, която във вторник изрази намерение да остави Витоша затворена за любителите на зимните спортове и следващия зимен сезон.

По този повод от „Витоша ски” изпратиха до медиите своята позиция, според която зад действията на „така наречените еколози” прозират икономически интереси, защото те искали да бъде намален горския фонд, от него да се изключват територии, които да се урбанизират и Витоша да се застрои, или да не се случва нищо.

Освен това компанията подчертава, че спирането на лифтовете не е по нейна вина. „Това се наложи единствено заради последствията от приетия през 2011 г. закон, под диктовката на същите самообявили се „природозащитници”. Ние сме последните, които бихме желали съоръженията на Витоша да не работят. Абсурдно е да се смята, че за нас е човешки поносимо и икономически изгодно да гледаме как вече година съоръженията не работят, а персоналът ни бездейства”, пише още в съобщението на „Витоша ски”.

Като друг мотив за протеста на природозащитниците бе посочен приетият на първо четене Закон за физическото възпитание, според който хижите ще се отдават чрез право на ползване на спортни дружества за 20 години. Опасенията са, че ако е се дадат на частни инвеститори, ще обслужват бизнес интереси и няма да са достъпни за планинарите. От министерството на спорта обаче още преди дни обявиха, че ще оттеглят спорните текстове в закона.

Промените в закона - приети от комисия на НС

По-рано почти без никакво обсъждане парламентарната земеделска комисия прие на първо четене новите промени в Закона за горите, по които във вторник беше постигнат обществен консенсус. От общо 17 гласували депутати, 12 подкрепиха законопроекта, а 5 го отхвърлиха.

От БСП изразиха мнение, че новите текстове не са достатъчно аргументирани. Червеният депутат Спас Панчев, който председателства Земеделския съюз „Александър Стамболийски”, заяви, че спорният Закон за горите се претупва. Според Панчев по казуса „ски поправка”, отнасящ се до промяна на предназначението на горски територии, все още има възможност за пробив и то в частните гори, но „вратичката” е прикрита.

Още в началото на краткия дебат в парламента председателят на земеделската комисия Десислава Танева подчерта, че чл. 54, който се отнасяше за строежа на ски писти и съоръжения в горските територии без промяна на предназначението и по който не беше постигнат консенсус, не присъства в предложения от ГЕРБ законопроект. Поради тази причина остава старият режим за строеж на подобни съоръжения – с промяна на предназначението на земята.