Тъй като господин Станишев ме призова да помислим за промени в законодателството за издаване облекчено на визи или българско гражданство на тези етнически българи в региона, свържете се с него. Това призовава днес премиерът Бойко Борисов по време на обсъждането в Министерски съвет на темата с българите в Украйна,

„Ако има такъв проектозакон, да ни го даде да го видим какво биха искали да се направи, дали може, дали е Шенгенско пространство”, казва той и възлага на вицепремиера Меглена Кунева да се свърже с евродепутата и председател на ПЕС, за да провери какво е тяхното предложение.

Според министъра на външните работи Даниел Митов българите, които са пряко засегнати от конфликта и живеят в територии, където в момента се водят военни действия, са малко над 6000.

„Тези хора, наши сънародници, са някъде около 6000 в Донецка област, а общо българите в Украйна са малко над 200 000 по последни данни”, подчерта той и допълни, че министерството е в постоянен контакт с Антон Киссе, който е председател на една организациите на българите в Украйна и депутат в Украинския парламент.

Освен това е инструктирано както посолството, така и генералното консулство за облекчено издаване на визи на българи и хора с български етнически произход, които проявят желание за това и особено на тези, идващи от регионите, в които се водят в момента военни действия. Днес беше сменен и генералният консул в Одеса.

Киссе ще пристигне в България в петък, а външният министър на Украйна Павло Климкин през следващите дни и с тях ще бъде обсъдено положението с етническите българи, тяхната мобилизация и нуждата от хуманитарна помощ.

„В контакт сме както с Българския червен кръст, така и с Руския, така и с Украинския. Големият въпрос е как хуманитарната помощ ще стигне точно до хората, които са в зоната на военни действия, но това ще го решим вече съвместно с тях и договаряме каква точно ще е хуманитарната помощ, на каква стойност и как да стигне до съответните региони”, обясни Митов.

Той подчерта, че България е следила през цялото време тези въпрос. „Всякакво говорене за това, че българската държава не е обръщала внимание, са спекулации, това трябва да си го кажем ясно и категорично”, заяви министърът.

Даниел Митов получава задача от премиера да го информира за мобилизацията: „Един много важен въпрос, който трябва да се каже категорично, защото пропагандата действително работи много чудовищно в момента – това е мобилизацията, преди всичко на етническите българи в този регион, нека така да го наречем”.

„Искам още днес това да ми се изясни, официално да ги питаш, говори с министъра, защото на Съвета в Брюксел ще бъде и Украинският президент Порошенко и ако има такова нещо директно да го запитам там, ако няма – съответно пък пуснете го като информация колко, кога, как, има ли такова нещо или няма, или какъв му е размерът”, допълва премиерът.

  • Посолството на САЩ у нас: Украински военни биологични лаборатории не съществуват
  • МВнР: Над 500 българи в Украйна са поискали да бъдат евакуирани
  • Руски футболист: Не на войната!
  • Град Гурково е готов да посрещне бежанци от Украйна
  • Координационен център ще оказва помощ на българите в Украйна
  • Българското село в Украйна, което първо се обяви срещу войната (ВИДЕО)
  • Светът чака решение на украинския конфликт
  • Ожесточени боеве и нови жертви в Украйна
  • Патриотичният фронт иска КСНС за българите в Украйна
  • Улесняваме визите за българи от Украйна