В тази държава единственият орган, който може да преценя дали едно лице е виновно или не, е българският съд. Такъв коментар направи в кулоарите на парламента зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Самият той понесе много критики за обвиненията, произнесени срещу лекарите от Горна Оряховица от трибуната на Народното събрание, които после се оказаха неоснователни. Днес обаче бившият вътрешен министър подчерта, че обвинителните актове се внасят от прокуратурата, а не от Министерство на вътрешните работи.

В отговор на въпрос Цветан Цветанов обяви, че не вижда причина да се оттегли от политиката. Той избегна коментар за негативите, натрупани върху публичния си образ след скандала с подслушването, например, а вместо това отново изреди апартаментите, които притежава, и начините на придобиването им.

На първо място той спомена апартамента на родителите на жена си, закупен през 1964 г. и в последствие прехвърлен на дъщерята.

„Апартаментът, в който живее майка ми, е от обезщетение, което сме получили от къщата, която сме имали, и е от закупено място още от 1956 г. Третият апартамент вече е продаден; закупен е през 80-те години, като е прехвърлен от моите родители към мен. Четвъртият апартамент е единственото жилище, което са закупили родителите на съпругата ми, и е закупен през 2006 г. Има и два апартамента, които са закупени през 2008 г, но с предварителен договор от 2006 г. Единият е закупен с кредит от ДСК за 30 години с погасителен план, и всеки месец ми удържат около 800 лева, а другият е платен. Това е един апартамент, който съм загубил”, изреди Цветан Цветанов.

Той отбеляза още, че не е приключила проверката за имотното му състояние във връзка с дело, водено срещу него.

Цветанов не пропусна да напомни и за полицейските акции като „Наглите” и „Килърите”, проведени при управлението на ГЕРБ. „Работил съм само за интересите на държавата и за това да има по-голяма сигурност”, категоричен бе той.

„Нека да се върнем в началото на моя мандат - именно тогава имаше човек, който убождаше децата в парковете, и той беше задържан. Имаше и убийство на Стоян Стоянов във фирма „Гранит”, и беше разкрито. Знаете какво се случи с „Наглите” – бяха задържани, осъдени на първа инстанция. Ами „Килърите” – беше задържана група, която извършваше поръчкови убийства, сега те са с доживотни присъди. Има ги и количествата задържани наркотици”, обясни Цветанов.

„Аз се чувствам жертва на Тройната коалиция и на някои хора, които публично оповестиха и раздаваха заклинания по мой адрес, знаете това беше в първите дни на заседанията на този парламент”, оплака се бившият вътрешен министър.

Цветан Цветанов отрече информацията за облаги на една от дъщерите му за образованието й в Лондон и предимства на друга в класация за детска градина в София.