Цветлин Йовчев е станал министър на вътрешните работи благодарение на Делян Пеевски. Това обяви бившият силов министър Цветан Цветанов без да разкрива повече подробности. Зам.-председателят на ГЕРБ и депутатът от ДПС са в открит конфликт, който стартира с формирането на новото Народно събрание. Вече на няколко пъти избирателите станаха свидетели на размяна на остри реплики от парламентарната трибуна.

Цветанов бе на посещение в Брюксел, където български журналист го попита как си обяснява присъствието на Цветлин Йовчев в правителството при положение, че е бил свързан с администрацията на ГЕРБ. „ДПС – има много аргументи в тази посока и по-специално Делян Пеевски”, обяви Цветанов без да се спира на „аргументите”.

Според него промените в организацията на спецслужбите могат да застрашат не само сигурността на страната ни, но и сигурността на Европейския съюз.

Първата законодателна промяна, която новите управляващи направиха е да извадят ГДБОП от МВР и да я прехвърлят в ДАНС. Този ход БСП и ДПС обясняват с прекомерното съсредоточаване на власт в силовото министерство.

Цитиран от БНР Цветанов определи уволненията на ръководни кадри в МВР, които вчера новият вътрешен министър Цветлин Йовчев направи, като необоснована политическа чистка.

"Това са хората, които са лицето на министерството в съответните областни дирекции. Те никога не са били съпричастни към политически каузи. Оценката, която съм дал за тях, е на база на професионалните им качества и се гордея, че съм работил с всички тези директори. Всичките са били действащи служители, в голямата си част са минали на допълнителни квалификации в правоохранителните агенции на съответните наши евроатлантически партньори. Винаги са се ползвали с необходимото уважение, доверие и затова имахме тези успехи", коментира депутатът.

Цветанов добави още, че не очаква да бъде задържан след връщането си в България и отпадането на имунитета му на депутат. Определи твърденията за предстоящи му арест като "вестникарски".

"Няма логика това нещо да стане. Това е начален етап за стартиране на досъдебно производство. Има толкова доказателства, които трябва да бъдат събрани, и затова трябва да отпадне този имунитет, за да може да се види каква е истината. Прокуратурата, когато беше входиран този сигнал, тя трябваше да предприеме действия за проверка", обясни Цветанов.

Той добави, че когато прокуратурата е преценила, че трябва да има образувано досъдебно производство, "разбира се, че тя ще го приключи на един етап и ще се види всъщност, че няма достатъчно доказателства за тези твърдения, тиражирани от лидера на ПЕС Сергей Станишев в предизборната кампания", смята Цветанов.

Преди днешните си срещи с представители на Европейската народна партия той коментира, че Европейската народна партия и Европейската комисия ще следят отблизо прокурорската проверка срещу него за незаконно подслушване