Проектът за рестарт на атомната централа „Белене” няма да бъде върху гърба на българските данъкоплатци, а за сега няма инвеститор. Такъв коментар за плановете на кабинета на Пламен Орешарски даде икономическият министър Драгомир Стойнев, който присъства на събора на червените на връх Бузлуджа.

По думите му в момента се прави оценка на икономически и технически анализ на проекта, както и прогнози за бъдещото потребление на електрическа енергия в дългосрочен план. Този текст, който го има в програмата, бе записан и в плана Орешарски, имаше го и в програмата на БСП, но това по никакъв начин не означава, че от утре стартираме проекта, уточни министърът.

Той допълни и, че държавата няма да издава банкови гаранции и проектът няма да бъде върху гърба на българските данъкоплатци и в момента няма инвеститор. „Така че от вчера за изявлението смятам, че неправилно са били интерпретирани думите на премиера", посочи Стойнев.

Икономическият министър добави и, че правителството има план и всеки месец се отчита пред парламента, за да отговори на очакванията на хората.

За Бузлуджа той коментира, че това винаги е място, което зарежда хората, място на оптимизъм, на надежда. Той подчерта, че тези хора, с които се срещат тук искат нещо различно от протестиращите в София.