Макар финалният вариант на новия Изборен кодекс вече да е изпратен на президента, а зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов да твърди, че са „калкулирани” всички възможни забавяния и той ще влезе в сила за евровота, днес институциите влязоха в спор колко време има държавният глава, преди да се произнесе по изборните правила с архитект Мая Манолова.

Според заместник-председателя на парламента, срокът е 8 дни. Секретарят на президента за връзки с гражданското общество обаче обяви, че държавният глава има 15 дни.

„В Закона за държавния печат и националното знаме е казано, че има 8 дни да пусне закона или да го върне на парламента. Срокът, посочен в Конституцията, включва цялата процедура, а именно: трите дни които има парламентът да прати закона, 8 -те дни на президента, два дни за полагане на печат и три дни за обнародване”, заяви Мая Манолова.

Румяна Коларова я репликира, като посочи, че Георги Първанов е вземал решенията си за 8 дни, но президентите Петър Стоянов и Желю Желев са използвали други срокове.

„Считам за неуместно да се упражнява политически натиск. ще бъде в срокове ако наложи вето, за да даде на парламента възможност да разгледа ветото”, заяви Коларова.

Гражданските организации се притесняват и за сроковете, в които парламентът трябва да назначи нова Централна избирателна комисия. Според хора от настоящата комисия, след смяната на състава, в ЦИК ще останат само четирима служители.