Поевтиняването на електроенергията за потребителите зависи от президента Росен Плевнелиев. Такова мнение изразиха народни представители от БСП, както и самият икономически министър Драгомир Стойнев след гласуваните на второ четене днес промени в Закона за енергетиката.

От левицата призоваха Росен Плевнелиев да ускори подписването на указа и обнародването му в Държавен вестник, за да може след това ДКЕВР максимално в най-кратки срокове да вземе решение с колко ще поевтинее електроенергията в различните райони, обслужвани от ЕРП-тата.

„Дали и откога ще поевтинее токът за потребителите зависи от президента Росен Плевнелиев, който трябва да подпише указа за промените в закона за енергетиката или да наложи вето върху тях,” подчертаха депутатите от левицата Явор Куюмджиев и Жельо Бойчев, които са и съавтори на поправките.

„Държавният глава трябва да реши дали ще отсъди в интерес на обществото или на определени структури,” категоричен беше в коментара си Куюмджиев.
Министър Стойнев пък обясни, че токът за крайните потребители ще поевтинее, когато „законът бъде публикуван в Държавен вестник и когато няма вето на президента”.

И тримата подчертаха, че не вярват „държавният глава да вземе страната на енергийната мафия и да не бъде президент на всички българи”.

„Не ми се вярва, че той ще иска да защитава интересите на тези, които години са грабили българската енергетика за сметка на хората и на бизнеса,” коментира министърът.
Явор Куюмджиев уточни, че след гласуването днес, по закон президентът има 14 дни да подпише указа.

Въпреки уговорките, че не очакват вето от страна на президента, изказванията на социалистите предизвикаха асоциации други критики към президентската институция от редиците на левицата и назряващия конфликт между висшите държавни институции.

След назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС държавният глава свали доверието си от правителството и се превърна в отявлен критик на новото управление. Това предизвика много реакции, най-емблематични от които са тези на парламентарния председател Михаил Миков.

„Държавният глава има право на позиция и на оценки, но както ние не можем да поискаме държавният глава в рамките на неговите конституционни компетенции да направи едно или друго действие, да издаде един или друг акт, така той би трябвало да се съобразява с Конституцията,” заяви той ден след скандалния кадрови гаф.

В обръщението си към гражданите в сряда Миков сериозно разкритикува президента, като го призова към отговорно поведение.

„Очаквам президентът да определя поведението си съобразно конституционно определената му роля, на изразяващ единството на нацията – на тези, които протестират, на тези, които не протестират и на тези, които са против протестите,” подчерта в обръщението си парламентарният председател.