Пореден призив за оставка на правителството. Този път той не дойде от улицата, а от редиците на политическите формации. „Синьо единство” разпространи до медиите официална позиция, според която кабинетът „Орешарски” незабавно трябва да сдаде властта не само заради нестихващите протести, но и поради продължаващите скандални назначения.

„Неспособността на премиера да формира адекватен и компетентен управленски екип, накърнява сериозно репутацията на страната ни в ЕС и уронва престижа на българските институции”, се казва в становището на партията на Надежда Нейнски.

„Синьо единство” припомня няколко проблематични решения на управляващите за това кои хора да заемат определени постове. Сред най-скорошните са: консулът Иван Йорданов, назначен за зам.-министър на правосъдието, без да е дал съгласието си да заеме този пост; поставеният за зам.-министър на икономиката Иван Айолов, оглавявал пет години ЕСО и над 2 години дружество, свързано с Корпоративна банка.

„Новият постоянен секретар на Външно министерство Георги Димитров е с доказано агентурно минало, което е петно върху модерната българска дипломация. На фона на всичко това продължават масовите протести срещу необмислените назначения на областните управители на Благоевград и Пловдив Муса Палев и Венцислав Каймаканов. Добавяме и скандала „Пеевски”, който се превърна в емблематичен пример за управленска наглост”, посочват още от синята партия.

Според нея „решението да се приключи веднъж завинаги със серията кадрови гафове” е единствено незабавната оставка на правителството.