СДС определя плана "Орешарски" като "коктейл от популизъм", който е насочен към народното недоволство. Това посочи председателят на партията Божидар Лукарски на специална пресконференция.

Според сините реално няма да има намаляване на цената на електрическата енергия за крайния потребител. По думите на лидера, ще бъде намалена цената на производство на ток, което е различно от намаляването на цената към крайния потребител. „Това, което ние ще плащаме, реално няма да се намали”, посочи Лукарски.

Той е открои като слабост на плана "Орешарски" появата в него на "призрака на АЕЦ "Белене". От СДС призоваха народните представители и да не подписват "празен чек за един милиард", приемайки актуализацията на бюджета. От партията определят ремонта в разпределението на държавните пари като "черна котка, скрита в чувал".

Заместник-председателят Любен Петров предложи да се създаде специална неправителствена организация, която да прави прогнози и анализи, и да контролира изразходването на бюджета. Петров добави, че такъв вид институция действа в Холандия и на сайта й всеки гражданин може да следи разпределението на бюджета.

Лукарски допълни, че Холандия е страната с вероятно най-добра финансова дисциплина и най-добро прогнозиране в ЕС. Според сините президентът трябва да наложи вето на актуализацията на бюджета до създаването на такава независима институция и у нас.

СДС смята, че не трябва да се подкрепя идеята на земеделския министър Димитър Греков за въвеждане на диференцирана ставка на ДДС за основните хранителни продукти. В условия на криза така щели да се загубят неколкостотин милиона лева и не е ясно тези пари от къде ще бъдат компенсирани, за да покрият приходната част на бюджета.