Данъчната ставка за произведените в България хранителни продукти да бъде 10% вместо 20%, каквато е стандартната ставка в България в момента. Това предлагат депутатите от „Атака" с проект за промени в Закона за данъка върху добавената стойност, внесени в четвъртък в деловодството на парламента.

„При най-ниски доходи на българските домакинства в цяла Европа е непонятно защо същите трябва да бъдат натоварени с един от най-високите ДДС”, посочват в мотивите си вносителите, цитирани от пресцентъра на партията.

Според националистите много хранителни стоки в България са по-скъпи от аналогичните им в редица държави от ЕС.

Докато в страната ни ДДС върху хранителните продукти е в размер на 20 на сто, при минимална работна заплата в размер на 174,35 евро, то в Чехия данък добавена стойност за хранителни продукти е в размер на 15% при 312,87 евро минимална заплата, в Германия – 19%, в Гърция – 13% при 683,76 евро минимална заплата, в Испания – 10% при 748,30 евро минимална заплата, във Франция - 19,6% при 1430,22 евро минимална заплата, в Италия – 10%, в Кипър – 18%, в Люксембург – 3% при 1801,49 евро минимална заплата, отбелязват вносителите.

От изброените като примери държави обаче само в Италия, Испания и Люксембург ставката за храните е два или повече пъти по ниска от общата, показва справка на btvnews.bg в актуалните данни на Европейската комисия за размера на ДДС ставките в държавите от ЕС към началото на 2014 г. В Италия ДДС е 22%, като за храните е 10%, в Испания общото ниво на ставката е 21%, а за храните - 10%. Люксембург, която е най-богатата държава в ЕС, поддържа най-ниското ниво на ДДС - 15%, а на храните е 3%.

Във всички останали изброени държави, с които "Атака" аргументира предложението си, числата са тенденциозно интерпретирани в мотивите на вносителите на проекта. Въпреки че ДДС на храните в Германия е по-нисък от този в България - 19%, въпросните стоки там не са обложени диференцирано. Във Франция, където ДДС е също 20%, данъкът върху храните е намален минимално до 19,6%. Минимално е намалението на ДДС за храните и в Кипър - само 1% по-малко в сравнение с общата ставка от 19%.

Цитирайки данните на ЕК от 2013 г., от „Атака” изтъкват, че ДДС върху храните в България е с едно от най-високите нива за целия ЕС при положение, че минималните работни заплати в тези държави са в пъти по-високи от тези в България. Предложенията за промени обаче не компенсират липсата на мерки за ръст на икономиката у нас.

„Това поставя българските граждани в крайно неприемливо, неравнопоставено и несправедливо социално положение спрямо гражданите на другите държави членки на ЕС”, посочват националистите.

Забележката им идва на фона на неизпълненото им популистко и икономически невъзможно предизборно обещание за 1000 лв. минимална работна заплата и 500 лв. минимална пенсия, с което натрупаха дивиденти преди последните парламентарни избори.