Прокуратурата е започнала проверка по действия на бившия регионален министър Лиляна Павлова заради решение за продажба на имот. За това информира Румен Петков, член на Националния съвет на БСП по време на пресконференция във Варна, цитиран от агенция „Фокус”.

Той заяви, че става дума за престъпен акт на бившата регинална министърка, свързан с действията на Министерство на регионалното развитие и благоустройството на територията на Бургас.

Петков изясни, че става дума за сделка с имот на плажа в Бургас и изложи казуса. На 14 септември миналата година областният управител на Бургас Константин Гребенаров издава акт за публична държавна собственост на Централния бургаски плаж, върху който е разположен търговски обект. През октомври той е получил писмено заявление от собственика на търговския обект, който желае да купи и самия терен. „Проблемът в случая на собственика е, че имотите публична държавна собственост, каквато е по силата на нормативната уредба плажната ивица не могат да бъдат продавани. За да бъде продаден имотът, той трябва да се деактува в публична държавна и да бъде ситуиран като частна държавна собственост.

Веднага на следващия ден, 23 октомври, областният управител изпратил документите в МРРБ . ведомството отговорило, че следва да подаде мотивирано искане за обявяване на имота, посочи Петков и допълни, че на 19 ноември областният управител изпраща мотивираното искане с единствен мотив, че собственикът на обекта иска да закупи обекта.

Червеният депутат заяви, че „оттук започват една поредица от престъпления на Лиляна Павлова в качеството й на министър на регионалното развитие и благоустройство”. На 25 ноември тя изпраща за съгласуване, както било по процедура, до министрите доклад и решение за обявяване на имота като публична държавна собственост. По думите на Петков това станало в нарушение на устройствения правилник на Министерски съвет за трите дни срок за съгласувателни процедури. „В устройствения правилник на Министерски съвет срокът е минимум 10 дни. Толкова бързаме да откраднем имот, че даваме тридневен срок. Особено министерствата, които имат пряко отношение, на първо място МИЕТ, Министерство на финансите и Министерство на вътрешните работи, защото става въпрос за гранична зона”, коментира той.

„Това е абсурден срок и това е първото престъпление”, посочи Петков и допълни, че това не е административно нарушение и се прави с цел министерствата да не могат да реагират. „Прави чест на Министерство на финансите, което успява да изпрати свое становище, с което се противопоставя на искането на МРРБ и отказва да одобри акта за деактуване от публична държавна на морския плаж Бургас – централен”, стана ясно още от пресконференцията.

Кандидат-депутатът допълни, че Павлова не се съобразява със становището на Министерство на финансите, правейки „второ грубо и тежко нарушение и внася в Министерски съвет на заседанието на 12 декември предложението”.

След като Министерски съвет отказва да вземе това решение Лиляна Павлова „продължила в същия стил и на 17 декември изпраща в Министерски съвет окончателен текст”. Премиерът Борисов също в поискал в решението да се отчете позицията на Министерство на финансите.

Румен Петков продължи да представя историята. Общото решение на МС е позицията на МФ, тоест, да не се деактува имотът или да бъде гарантирано, че той не може да бъде продаван, трябва да се отчете. Лиляна Павлова не се съобразява с това решение и внася окончателен текст, който е без никакви корекции. По този начин Павлова дава възможност на областния управител да продаде имот.

„По случая е образувана прокурорска проверка. За мен е много важно, как ще се развие прокурорската проверка”, посочи Петков. Той е на мнението, че прокуратурата ще търси два варианта: единият – дали това е административно нарушение или престъпление по служба.

Той уточни, че проверката продължава и до момента няма становище на обвинението. Прокурорската проверка трябва да бъде много категорична и ясна за обществото, за да бъде защитен обществения интерес, каза още Румен Петков.