Реформаторският блок настоя България да спазва ангажиментите си като пълноправен член на НАТО в декларация, изпратена до медиите в сряда. В същото време формацията заяви, че Народното събрание е длъжно да заеме „смела и отговорна позиция, защитавайки по най-силен и безкомпромисен начин националните интереси на страната и сигурността на гражданите”.

Публикуваме пълния текст на декларацията на РБ:

„РБ сме изключително разтревожени от разрастващата се дейност на дестабилизиращи фактори, които разпалват страхове и омраза в българското общество, за да обслужат чужди интереси.  

България е пълноценен член на НАТО и изцяло разчита на неговите структури и организация за защита на своите граници и териториална цялост . Всяко манипулиране на общественото мнение с настройване срещу Северноатлантическия пакт и неговите защитни функции създава огромни рискове срещу националната сигурност на страната ни и е злонамерен опит да бъде пречупена ефективността на Пакта през разколебаване на позициите на един от членовете.

В този изключително тежък международен момент Народното събрание на Република България е длъжно да заеме смела и отговорна позиция, защитавайки по най-силен и безкомпромисен начин националните интереси на страната и сигурността на гражданите.

Опитите на Атака и БСП да застанат срещу тази единствено националноотговорна позиция и да обслужат чужди интереси ясно показва тяхната антибългарска и антиевропейска същност. Не можеш да твърдиш, че си част от Европа и нейните ценности и в същото време да подкрепяш разпалване на регионални конфликти избиване на мирно население.

РБ настоява:

•    НС на Република България категорично да подкрепи усилията и мерките за ангажиране на съюзниците от НАТО, партньорите от ЕС и страните, с които България е сключила международни договори, за гарантиране на националната сигурност на България, при пълното зачитане на суверенитета и законите на Република България и на целите и принципите на ООН;
•     Народното събрание и изпълнителната власт, в постоянен диалог, да продължат да работят за гарантиране на сигурността на страната чрез използване на механизмите и инструменти на НАТО и на Европейския съюз;
•    България да декларира твърда позиция, че ще спазва всичките си ангажименти като пълноправен член на Североатлантическия пакт;
•    Убедени сме, че е необходимо постигането на широк обществен консенсус  за установяване на мир и стабилност в Европа и в целия свят;"