Единственото непрозрачно нещо в "Южен поток" е 5-часовият ми разговор с шефа на "Газпром" и той никога няма да стане ясен. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в отговор на въпрос по време на бизнес обяд, организиран от Американската търговска камара.

Орешарски подчерта, че продължава да работи за сътрудничество с всички сектори на енергийния пазар, с което цели подобряване на енергийната система у нас. Именно в тази връзка министър-председателят коментира, че не вижда нищо неясно около проекта с Русия за газопровод през българска територия.

Изненадващо в последния ден на октомври миналата година шефът на "Газпром" Алексей Милер обяви началото на строежа на тръбата по проекта "Южен поток" на българска територия. Това стана на пресконференция в Министерски съвет след дълга и „потайна” среща с Орешарски.

По отношение на енергийния сектор, днес премиерът коментира още, че ВЕИ таксата не представлява по-голяма тежест от аналогични такси, въведени в близо половината европейски страни. „Нейната цел е да може НЕК да продължи да плаща, не искам да развивам други сценарии, оцеляването на НЕК е в интерес на всички участници в енергийната система”.

Министър-председателят изтъкна, че 5 години след разгръщането на глобалната икономическа криза ситуацията остава неустойчива, особено за страните от Европейската общност. Според Орешарски обаче страната ни е влязла в кризата в доста добра финансова и фискална кондиция.

„След четири години на бюджетни излишъци и рекордно ниско равнище на публичния дълг - 14 на сто от БВП, фискалните резерви надхвърляха 10 на сто от БВП”, коментира премиерът. По думите му това е предпазило публичните финанси, които днес са между най-стабилните спрямо другите 27 европейски партньори, макар че вече фискалните резерви били изтощени. „Банковата система издържа на предизвикателствата на кризата поради значително по-строгите регулации”.

Премиерът отбеляза значително по-ускореното усвояване на евросредствата от изтичащия програмен период. Четири пъти е ускорено разплащането, каза премиерът и посочи, че от заварените 37 на сто усвоени средства за целия програмен период, към края на миналата година това число е достигнало 54 на сто.