Не търсете подкрепа от ДСБ за вота. Това заяви председателят на ДСБ Радан Кънев, цитиран от БТА, по време на разискванията по вота на недоверие към правителството заради политиката в здравеопазването. В края на миналата година, след като министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка, Кънев обяви, че излиза в опозиция.

"Ако искате да атакувате десни министри, търсете хората, които в този парламент се обявяват за балансьори - колегите от ГЕРБ. Успяхте заедно да махнете Христо Иванов, ако искате да махнете Петър Москов, ще трябва пак заедно да го направите, не с нас, а с ГЕРБ", обърна се Кънев към опозицията по време на дебата.

Колеги от ДПС, разбирам, че страдате за ролята на балансьор, но в политиката понякога е така - ученикът понякога надминава учителя си, каза още той. По думите му това, което се прави днес, е театър, който цели да замъгли нещо съвсем друго, то е венец на триседмичните усилия да се потулят катастрофалните резултати от провалената съдебна реформа.

"Този номер няма да мине, а този театър е скучен, подкрепа от нас не търсете", каза още председателят на ДСБ.

"Уважаеми г-н Кънев, ти явно си сънувал, че някой търси подкрепа от вас", репликира го председателят на БСП Михаил Миков. Вие от ДСБ сте съучастници в тази ситуация в здравеопазването и затова не сме ви и поканили да участвате, посочи той. Каквото и да говорите на хората, трудно ще ви припознаят като опозиция, когато подкрепяте това правителство, добави още Миков.

Семир Абу Мелих от ГЕРБ призова ДСБ да защитят министъра си Петър Москов. Този вот на недоверие е резултат от вашите действия, защото от ДСБ излязохте в опозиция, оставихте си министъра, той остана политически сирак и ние тук сме се събрали да го защитаваме, каза Абу Мелих.

„Тази политика не е на ГЕРБ, ние сме подпомагаща партия, отбеляза той. Не трябва да си правите предизборна кампания на гърба на българското здравеопазване”, обърна се той към ДСБ. По думите му днес разговорът е трябвало да бъде технически, да се кажат някои истини на министър Москов, включително и от ГЕРБ, за да тръгне здравната реформа в правилната посока. По думите му Москов има енергия и иска да направи реформа.

Тунчер Кърджалиев също се обърна към Радан Кънев и обяви, че ДСБ трябва да са благодарни и да боготворят ГЕРБ, които са ракетата носител, с която са на власт. „Не разбирате ли, че в този момент министър Москов се крепи не заради някакви смислени съдържателни аргументи, касаещи неговата експертност и потенциал за реформи, а по простата причина, че той е покровителстван от Бойко Борисов, коментира Кърджалиев. Когато обаче покровителствената ръка на премиера падне от неговата глава и той си заминава”, добави Кърджалиев.

В отговор Радан Кънев посочи, че изказването му е било насочено към БСП и ДПС и не разбира емоцията на депутата от ГЕРБ Семир Абу Мелих. Лидерът на ДСБ призова ГЕРБ и ДПС да решават проблемите си помежду си, защото те били мнозинството.

Ще мине ли първият вот на недоверие към кабинета „Борисов 2”?