Финансовият министър Владислав Горанов е голяма щета и за ГЕРБ, и за коалицията. Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев, който по-рано поиска оставката на Горанов заради разкритието, че т.нар. данък "уикенд" се прокарва тихомълком и все пак фирмите трябва да връщат данък, ако използват фирмени вещи и за лични цели.

„Аз не познавам десен човек, който да не му я иска цяла година, ние стискахме зъби цяла година, сега не се налага повече, толкова е просто, че няма накъде”, посочи тъмносиният лидер.

Горанов въвежда един отхвърлен от парламента данък с правилник - нещо, което дори Конституцията не допуска, но политическият знак е покъртителен. Той не можа да събере мнозинство в парламента, за да прокара данък „Уикенд“ и в момента данък „Уикенд“ ще стане факт, но с правилник на МФ. Това е повод за искане на оставка дори от колегите от мнозинството, защото те повечето не подкрепиха този данък, изтъкна Кънев.

ДСБ не участва в разговорите за преформулиране на коалиционното споразумение, съобщи още Кънев и припомни, че от ДСБ, които отскоро са в опозиция, са предложили нов кабинет около старото мнозинство.

„Ние казахме в какви параметри си представяме излизане от тази криза, явно колегите от ГЕРБ си ги представят по друг начин чрез раздробяване на няколко парламентарни групи и сглобяване на ново мнозинство около същия кабинет. Това са две напълно различни философии”, аргументира се лидерът на ДСБ.

Реформаторите не решиха за Захариева

Групата на Реформаторския блок не е взела решение дали да подкрепи кандидатурата на Екатерина Захариева за правосъден министър при утрешното гласуване. Всеки ще гласува по съвест, обясни съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски.

По-рано лидерът на ДСБ Радан Кънев прогнозира, че шансът РБ да вземе решение е малък предвид различното позициониране. „Аз ще гласувам, както реши Националното ръководство на ДСБ днес”, допълни той. 

Президентски амбиции?

Според източници на bTV, които са присъствали на срещата на ДСБ в Поморие, лидерът Радан Кънев е признал, че има амбиции да се кандидатира за президент.

Политически коментари в тази посока се появиха веднага, след като "тъмносиният" лидер мина в опозиция.