Спадът във вътрешното потребление на ток продължава, като в днешния неделен ден то достигна под нивата от миналата седмица. На фона на ниската консумация и свития износ на електроенергия, продължава активно да се работи по проекта за изграждане на нов реактор в АЕЦ „Козлодуй".

Вече е готово предпроектното проучване за изграждане на нов реактор на площадката на централата. В него за записани оценките за нужната инвестиция, възможният срок за изграждането, и за цената на тока от новата мощност.

Временно изпълняващият длъжността изпълнителен директор Валентин Николов прогнозира, че инвестицията може да се изплати за 18 години.

В момента най-ниска е цената на тока, произвеждан от АЕЦ „Козлодуй”. Следват я държавната ТЕЦ „Марица Изток” 2 и ТЕЦ „Марица Изток” 3. Въпреки че не е съгласен да цитира детайли от анализа, директорът на атомната централа все пак даде някакъв ориентир. „Ще бъде под 100 лева. Ние говорим за твърда цена в продължение на 18 години, която няма да мърда, а останалите цени ще растат,” коментира Валентин Николов.

Тези разчети са при хипотетичен сценарий за построяване на новия блок с американски реактор. Ако проектът обаче е с руския реактор, останал от АЕЦ „Белене”, той ще е с около 30% по-евтин, цената от него също ще е по-ниска, коментират експерти.

2023 г. според Валентин Николов е реалистичен срок за старт на седми реактор. В същото време се очаква удължаването на живота на 5 и 6 блок съответно до 2027 г. и 2029 г. Затова възниква въпросът какъв е смисълът от пореден реактор при драстичния срив на потреблението и износа.

„Ние се надяваме тази икономика да върви напред. И не само у нас, в региона, ние сме общ пазар,” коментира Валентин Николов. Предпроектното проучване показало, че след 2020 г. пазарът ще има нужда от новата мощност.