У нас все повече се шири криворазбран национализъм - ще се кланят на паметника на Левски, но няма да работят за идеалите, за които той се бореше - че всеки, стъпил на българска земя роб, свободен става. Ширещият се популизъм и омраза ни отдалечават от европейския ни идеал със страшна сила. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на дискусия в Софийския университет.

Пред студентите президентът открои трите двигателя на икономическото развитие за всяка държава - инвестициите, потреблението и иновациите. „За да има повече инвестиции обаче, трябва по-добро образование, по-добра бизнес среда и върховенство на закона. Затова съдебната реформа е част от колективното ни усилие да бъдем по-богати“, подчерта Росен Плевнелиев.

По думите му активното гражданско общество трябва да бъде противотежест на политическите субекти, които поставят под въпрос европейската посока на България.

Той изрази надежда, че до края на 2018 г., когато страната ни ще председателства ЕС, ще има консенсус по Националната програма за развитие „България 2030” и тя ще заложи на надграждането, а не на започването отначало.