След като кабинетът отхвърли наложеното от държавния глава вето на актуализацията на бюджета, Росен Плевнелиев излезе със специално изявление.

„Като президент се възползвах от своето конституционно правомощие да наложа вето върху актуализацията на бюджета. Изложих ясно своите мотиви, които, вярвам, са в интерес на нацията и защото съм уверен, че така работи правовата държава – всеки орган да се придържа към конституционните си правомощия”, се казва в позицията, разпространена от прессекретариата на държавния глава.

„Нито налагането на вето, нито неговото преодоляване, са действия, които могат да навредят на демокрацията. Апокалиптичните сценарии, които се развиваха в публичното пространство през последните седмици, не се случиха. Да, мнозинството може да реши и да не се съобрази с ветото на Президента. Така повелява Конституцията и това е правилно, защото отговорността е на тези, които подкрепят правителството“, смята Плевнелиев.

„Моите аргументи бяха много конкретни, като нито един от тях не е политически”, категоричен е той. „За съжаление те не бяха чути. Призовах за повече прозрачност на разходите; за реформи, вместо вечно „дофинансиране“; за повече амбиция, вместо застой в усилията за по-ефективна събираемост на приходите; за това текущите разходи да се покриват с приходите, а поемането на нов дълг да е свързано с мерки за растеж и конкурентоспособност. Какво политическо има в мотивите ми за яснота на разходите, за реформи, за инвестиции за растеж”, пита държавният глава.

Плевнелиев признава, че недоумява следното: Ветото върху бюджета беше отхвърлено от депутатите с позоваване и на аргументи за това, че така се е правило в миналото. Ако през 2010 година днешните управляващи са критикували един подход, при който бяха увеличени средствата в перото за непредвидени и неотложни разходи, а не по бюджетите на министерствата, не разбирам защо го възпроизвеждат през 2013 г.

„Демокрацията загуби от непремерени изказвания и обидни квалификации от някои депутати по адрес на държавния глава от най-високата трибуна”, се казва още в позицията на президента, който по-рано призова депутатите да не пренасят конфронтацията в НС при гражданите.