В Девин в неделя балотажът ще е не между получилите първи и втори резултат, а между първия и четвъртия. До казуса в града на минералната вода се стигна, след като вторият по брой действителни гласове - бившият кмет на Девин Цветалин Пенков, се отказа от балотажа.

Ден след Пенков се отказа и третият - кандидатът на ДПС Здравко Василев.

„ Не съм се оттеглил от балотажа. В неделя 25 октомври хората ме класираха на трето място и за мен изборите приключиха тогава. Защо се е оттеглил Пенков си е негова лична работа, аз по милост на балотаж няма да ида”, категоричен беше Василев.

Ситуацията, която се получи в Девин, е прецедент.

„Само се допуска хипотезата, че евентуално може да се откаже вторият кандидат и да се предложи на третия, нататък обаче няма хипотеза какво става, ако започнат да се отказват един по един", обясни Татяна Димитрова, председател на ОИК-Девин.

„За да не се провалят изборите на 1 ноември, ще си дам съгласието, посочи Юлиян Семчев, кандидат за кмет на Девин.

„ В никакъв случай не го приемам като служебна победа, напротив, даже мога да изкажа благодарности към третия участник, който постъпи доблестно и се отказа, тъй като прецени, че не е редно да се явява на втори тур служебно", заяви другият кандидат за кмет - Красимир Даскалов.

В свое обръщение пък Цветалин Пенков посочва, че не е получил нужната подкрепа, за да продължи на втори тур.