Правната комисия в парламента прие на първо четене проектите на ГЕРБ, Синята коалиция, Коалиция за България и РЗС за промени в Изборния кодекс. Отхвърлени бяха предложенията на ДПС и „Атака”. Следващата седмица промените влизат за обсъждане в Народното събрание. Голяма част от предлаганите изменения на изборното законодателство вече са публично достояние, след като всяка парламентарна група разясни мотивите си за тях.

„Крайно време е да се опитаме да не политизираме темата,” каза председателят на комисията Искра Фидосова. По думите й парламентарната група на ГЕРБ няма да излиза извън обхвата на законопроектите, които ще подкрепи между първо и второ четене. Управляващите се надяват до края на септември промените в Изборния кодекс да са реалност.

Има консенсус за намаляването на общия брой на застъпниците, стана ясно на днешното заседание. От мнозинството предлагат да се регистрират на листа, а не на кандидат, обяви Фидосова. Депутатът обаче не подкрепя предложението на Синята коалиция за електронно гласуване. Предложението на ГЕРБ е да се тестват и двете форми, машинно и дистанционно гласуване, за да се направят експертни изводи и да има решение на следващия вот. За българите в чужбина трябва да има консенсус, каза Фидосова и посочи, че ще подкрепи промените, предложени от Синята коалиция. За Четин Казак от ДПС машинното гласуване е излишен експеримент - скъп и чужд за българските изборни традиции.

Според Мая Манолова от Коалиция за България повечето поправки са козметични, но тя се надява в пленарна зала да има по-радикални предложения. Несъгласие с проекта на ГЕРБ тя изрази в частта за използване на специални разузнавателни средства по време на предизборната кампания. Според нея това може да доведе до нерегламентирано подслушване на политически опоненти и изтичане на информация. Заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Христо Бисеров заяви, че съществуват тежки порочни практики при използването на СРС. Той смята, че да се разшири полето при използването на тези средства е много опасно.

И така депутатите приеха с 14 гласа „за” проекта на ГЕРБ, с 15 гласа този на Коалиция за България, на Синята коалиция с 13 гласа „за” и на РЗС с 14 гласа. Присъстваха 20 народни представители. Те отхвърлиха предложенията на ДПС и „Атака”.

Две трети от промените в проекта на ДПС съдържат предложения, които ГЕРБ не приема, каза Искра Фидосова и подчерта, че управляващите категорично не подкрепят използването на други езици в предизборната агитация. Фидосова отбеляза, че ДПС използват „майчин език”, а в предложението им е записано „други езици”.

Искра Фидосова определи като противоконституционно предложението на „Атака” лицата с двойно гражданство да нямат право да гласуват. Тя е „против” и въвеждането на камери в избирателните комисии. Депутатът заяви, че не подкрепя също предложението на „Атака” кандидатите за държавен пост да обявяват сексуалната си ориентация.