Правителството ще предложи на президента Росен Плевнелиев да освободи от поста командира на военновъздушните сили ген. Румен Радев.

Причината е, че генералът е сред обсъжданите предложения за кандидат-президент на левицата.

В началото на заседанието на кабинета, пред журналисти, министър-председателят Бойко Борисов обяви решението и възложи на министъра на отбраната Николай Ненчев документите да бъдат придвижени по най-бързия начин до президента, който трябва да издаде съответния указ.

Предложението беше гласувано извънредно. Технологично е напълно възможно указът на президента да бъде издаден още днес.

Ген. Радев подаде рапорт за пенсиониране на 1 август. Ден по-късно ръководството на БСП обяви, че партията ще предложи на другите леви формации шест имена за евентуални кандидатури за президентския вот, сред които беше и ген. Радев.

Партийният лидер Корнелия Нинова призна, че тя самата го е предложила за битката за президентския пост, а той е приел.

Премиерът пък коментира, че е бил предупреждаван, че командващият ВВС е „политическо лице“.

Днес, в предаването „Тази сутрин“ зам.-председателят на АБВ Румен Петков заяви, че генералът е „много силна кандидатура в чисто човешки и управленски план. Той е доброто решение за България и левицата е на път да го реализира“.

Петков каза още, че „всякакво бавене (за освобождаването на Радев, бел. ред.) от края на миналата седмица е грешка на управляващите, защото създават впечатление, че генералът ги плаши, че ги притеснява, че това решение за тях е проблемно“.

Ген. Радев няма да е първият военен пилот, които се включва в политическия живот у нас – такива са и ген. Михо Михов и ген. Никола Колев.

На заседанието на правителството премиерът обяви, че ще бъдат дадени 3 млн. лв. за построяването на казарми и доизграждането на полигона на поделението на специалните сухопътни части в село Црънча.