Инцидентът в рудник „Ораново” във вторник, при който след срутване загинаха двама миньори, а други двама още се издирват, по „неписан закон” обърна вниманието на държавата със закъснение към условията на труд.

Икономическият министър Драгомир Стойнев и социалният му колега Хасан Адемов бяха на мястото в Симитли и тази сутрин. След като обявиха, че се прави всичко възможно за изваждането на останалите под земята миньори, те изведоха на преден план недостатъците на системата.

Според Стойнев, цитиран от БТА, е необходимо във всяка мина да има специализиран отряд, който да реагира веднага на подобни ситуации. В случая той е бил на 50 км от мястото и му е бил необходим около час, за да пристигне.

Повтаряемостта на тежките инциденти в рудника, накараха министърът да заключи, че трябва да се обърне специално внимание на условията на труд: „Но тук вече отваряме една голяма тема за условията на труд не само в мините, а в цялата страна, във всички браншове, в цялата икономика”.

Той обеща двамата с Адемов да подготвят пакет от мерки върху условията на труд за всички трудещи се и заяви, че е „крайно време синдикатите да свършат също своята работа, да сигнализират, да се противопоставят срещу лошите условия на труд, защото по този начин не може в 21-и век едва ли не хората на труда да бъдат експлоатирани”.

„Бизнесът винаги се е обръщал към държавата, да прави добри условия за бизнес, участниците в бизнеса също трябва да бъдат отговорни към своите работници, да подобряват условията на труд, да се грижат за своите работници, а не всичко да се прехвърля върху държавата”, добави той.

Министър Стойнев каза още, че това, което е в прерогативите на министерство, се прави проверка на концесионния договор на мината, тъй като по предварителна информация не всичко е изрядно около този договор.

„Въгледобивът е един от тежките отрасли, неслучайно изискванията към този отрасъл са завишени. Правят се проверки на всеки три месеца, каквито е правила нашата Главна инспекция по труда. Последната проверка е от юни, наложени са административни наказания, има предписания, последните са четири, които са свързани предимно с охраната на труда и запазване на здравето и живота на миньорите”, съобщи Хасан Адемов.

Той обясни, че предписанията са свързани и с някои елементи на укрепването в рудника. „Но това, което като че ли се налага от разговорите с техническия персонал на рудника е, че трябва да се търсят възможности за преглеждане на технологичния паспорт и евентуални промени в него. В една и съща мина, в един и същи рудник по един и същи начин се наблюдават скални процепи, през които протича в случая кал, смесици от скални маси. Те на практика правят невъзможен нормалният технологичен процес. Ако има такъв проблем, нека експерти от Минно-геоложкия университет, както са го правили досега, да се произнесат и ако има нужда, да се промени технологичният процес”, обясни социалният министър.

На въпрос дали е възможно да се провери дали са спазени всички изисквания на технологичния процес, когато се е случил инцидентът в мината, той отговори, че това се прави от първия момент. Към днешна дата е образувано досъдебно производство, добави Адемов.