Сформирането на кабинет във вид, предложен вчера от ГЕРБ и Реформаторския блок, бе поставено под тежко съмнение в сряда.

Късно снощи от Патриотичния фронт обявиха, че няма да го подкрепят. Причината била разминавания между програмната декларация и вече договорените точки.

АБВ също поставиха голяма въпросителна върху позицията си и я опряха на това дали ГЕРБ и РБ ще приемат предложенията им.

„Има неща, от които не можем да отстъпим. Не подкрепяме декларацията. Провели сме вече три кръга на преговори с ГЕРБ и имаме съгласувани 83 от 94 точки от програмата и не ги виждаме те да присъстват в тази декларация“, обясни тази сутрин лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

"Първият избор е да потърсим съгласие и днес ще подготвим допълнения към програмата, ако те бъдат приети, тогава ще потърсим варианти за участие в правителството. Вторият избор – ако те решат, че няма основа за съгласие с нас, тогава, доколкото разбирам, ДПС е готово да подкрепи правителството, но за нас е важно да има правителство", заяви Ивайло  Калфин от АБВ.

Сметките без ПФ оставят ГЕРБ и РБ със 107 депутати. Дори и да получи подкрепа от АБВ, един евентуален троен кабинет би имал 118 депутати – отново недостатъчни за мнозинство.

Включването на ПФ на мястото на АБВ обаче би осигурило 126 гласа в парламента на хипотетичен кабинет на ГЕРБ и РБ с подкрепата на хората на Симеонов и Каракачанов.

Именно аритметиката накара ГЕРБ да предприемат поредна стъпка по пътеката на диалогичността и да поканят ПФ на среща в 14.00 часа в парламента – първо двойна, а след това и тройна с реформаторите. По-късно стана ясно, че и АБВ са извикани на разговори в 16.00 часа.

"Патриотичният фронт ще имат определени бележки по декларацията и ще искат да се добавят определени текстове. Не виждам абсолютно нищо тревожно и скандално в тези текстове", коментира Радан Кънев от РБ. По думите му всички осъзнават отговорността, че ако Патриотичният фронт не подкрепят ГЕРБ и РБ, вкарват ДПС. Кънев каза още, че е оптимист за съставяне на кабинет.

Съвсем на друго мнение обаче се оказа Божидар Лукарски от РБ, който заяви, че съществува сериозен риск правителство да няма. "Преди да говорим за това кой какъв министър ще бъде, нека да изчакаме процедурите и срещата с Патриотичния фронт, защото в момента имаме вариант да нямаме правителство и това е много сериозно“, коментира той.