Запретнал ръкави в изпълнение на амбициозната си програма България 2020, чрез която си е поставил за цел икономически подем на страната, президентът Росен Плевнелиев подчерта, че трябват спешни мерки в отговор на демографската криза у нас.

„ Демографските промени в последните десетилетия в Европа са много притеснителни, същото важи и за България. Отсега трябва да се вземат мерки, тъй като данните показват, че през 2030 г. по-малко работещи ще издържат повече пенсионери”, каза държавният глава на заседание на Съвета за икономическо развитие и социални политики.

Освен че посочи проблем, който от години притеснява политици и социолози, Плевнелиев „предписа” и решение, макар и не особено конкретно.

„Решенията за справяне с проблема са инвестиции в човешкия капитал и преструктуриране на икономиката към индустрии с добавена стойност. Важно е образованието. Не трябва да се забравят и проблемите с уязвимите групи, защото постигането на икономически растеж е свързан с намаляването на неравенствата”, отбеляза президентът.

По думите му по пътя към по-силна икономика от ключово значение са и мерките в подкрепа на малките и средни предприятия. Плевнелиев цитира статистически данни, според които 99,2% от предприятията в България са именно малки и средни и те създават две трети от заетостта – дават препитание на около 70% от българите.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Това трябва да ни покаже, че малките и средни предприятия са изключителен приоритет, след като именно там се създава заетостта и икономическата перспектива не само в национален, но и в регионален мащаб. Трябва да се набележат механизми за подкрепа на тези предприятия, за да могат те да играят своята роля на изключителен двигател на икономиката”, подчерта Росен Плевнелиев без да дава конкретни предложения за необходимите „механизми”.

В заключение държавният глава погледна и по-мащабно на темата за икономическо развитие, намествайки България на картата на Европа и света. „Европа очевидно вече 4-та година не излиза от икономическата криза. Това ни мотивира да се държим отговорно, знаейки, че растежът не може да бъде купен от днес за утре. Светът се променя драматично и трябва бързо да възстановим нашата конкурентоспособност генерално като Европейска общност, но и всяка една от държавите по отделно трябва да намери своите решения”, заяви президентът пред социалния министър Тотю Младенов, министъра по еврофондовете Томислав Дончев, председателя на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев и представители на синдикати и работодатели.