Президентът Росен Плевнелиев се надява парламентарно представените политически сили да постигнат съгласие за промени в Конституцията, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

„Съдебната реформа е ключов национален приоритет и вече няма съмнение, че за нейното успешно осъществяване са необходими промени в Конституцията”, твърди президентът.

Той призова техническите спорове относно детайли да не се превръщат в непреодолими пречки.

„Важно е реформата да генерира устойчивост на промените в съдебната системата. А устойчивост е възможна единствено при максимално широко съгласие. Ако успеем да извървим останалите няколко стъпки своевременно и по този национално отговорен начин, ще изпратим силен позитивен сигнал до българските граждани и до европейските партньори”, обяви още държавният глава..

Според него последиците от евентуален провал на реформата ще бъдат изключително тежки за доверието на гражданите към институциите.

Държавният глава призовава парламентарно представените политически сили да подходят „надпартийно и национално отговорно”.

Междувременно совалките на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов сред парламентарните групи за подкрепа на внесените в парламента промени в Конституцията продължиха и днес със среща с ДПС. Към преговорите се присъединиха от Реформаторския блок, но до консенсус не се стигна.

В петък трябва да се гласуват промените в основния закон, като АБВ вече обявиха, че подкрепят само три точки от проекта, а лидерът на Движението за права и свободи в прав текст призова за нов пакет от поправки само по консенсусните теми.